Vijf mooie wandelroutes: Twente ontdekken doe je zo

wandelroutes twente

Zin om er even tussenuit te gaan en in de frisse natuur rond te lopen? Dan is het oostelijk gelegen Twente absoluut een aanrader. Met licht glooiende landschappen, uitgestrekte heide, hoogveengebieden en tal van wilde dieren is de regio een aantrekkelijk voor wandelaars. Lees verder en ontdek 5 mooie wandelroutes in Twente!

OV-Stapper Boerskotten – 11 tot 17 km

Vlakbij de grens met Duitsland vind je de wandelroute genaamd OV-Stapper Boerskotten. De naam zegt het al: deze wandeling kun je gemakkelijk doen als je met het ov komt. De route begint bij station Oldenzaal en neemt je mee langs kenmerkende boerderijen, sierlijke landschappen en bescheiden paadjes. Als je vanuit Oldenzaal bent vertrokken, kom je langs landhuis Het Haer, waarna je door het Kalheupinkpark loopt langs opmerkelijke beelden en bomen. 

Boswachterspad Springendal – 18 km

Het Springendal heeft ook voor de gevorderde wandelaars veel te bieden. Geniet van het 18 kilometer lange pad langs de Twentse heidevelden, oude bossen en bewonder typische Twentse huizen en schuren. Het hoogste punt van de omgeving is op De Paardenslenkte. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over al die weidse heides. Het is er bijzonder mooi.

Twentse wallen – 13 km

Heb je zin om te wandelen én tegelijkertijd een stukje geschiedenis mee te pakken? Tijdens de wandelroute Twentse wallen loop je over de Markelose Berg heen. Het pad heet ‘de stille getuigen’ en neemt je mee langs oude loopgraven van de Tweede Wereldoorlog en de historische gedenkplekken. 

wandelroutes twente
Twickeler Vaart

Vlonderpad Twickel

Ga je er gezellig met de kinderen tussenuit? Ook dan zijn er veel leuke wandelroutes, Twente heeft het allemaal. Probeer bijvoorbeeld ‘de Umfassungsweg’. Dit is een pad van ongeveer 9 kilometer lang dat kringelt door de landschappen van het landgoed Twickel. Wat zo bijzonder is aan deze wandelroute in Twente, is dat de wandeling deels over ‘paaltjes’ gaat die je de weg wijzen. Zo wordt de wandeling al snel een speurtocht, waar kinderen dol op zijn!

Ootmarsum – 15 km

Als je tussen de wandelroutes in Twente een afwisselende tocht zoekt, dan is deze route het meest geschikt. Je wandelt door het Springendal waar je uitkijkt over de prachtige Twentse weilanden. Bovendien loop je met een vlotte pas de Kruiperberg op. Deze tocht is 14,9 kilometer lang en start op het kerkplein van het oude Ootmarsum. 

Blijf je gezellig een nachtje slapen?

Ga je voor een meerdaagse wandelvakantie of plak je er een gezellig nachtje weg aan vast? In de regio vind je niet alleen verrassende wandelroutes, Twente biedt ook mooie slaapplekken in het bos of op de hei. Er zijn tal van accommodaties te vinden zodat je duurzaam kunt overnachten in Overijssel. Op zoek naar een groen huisje bij uitstek? Dan ben je in Raalte aan het goede adres! Deze groene Twentse accommodaties zijn bijvoorbeeld voorzien van zonnepanelen en een windmolentje voor hernieuwbare energie. Het watergebruik wordt geminimaliseerd door een speciale douchekop en door de scheiding van ontlasting. Door de boiler dichtbij de douche te laten staan, is er sneller warm water en wordt energieverbruik gereduceerd. Ga jij overnachten in Raalte, dan kan dat zelfs in een biobased huisje, waar bij de bouw materialen zijn gerecycled, herbruikt of afbreekbaar zijn. Dat is absoluut uniek overnachten!